fbpx

שיניים תותבות – המדריך המלא

שיניים תותבות – המדריך המלא

זמן קריאה: 5 דקות

שיניים תותבות מול השתלות שיניים

שיניים תותבות מוכרות לרוב האנשים כשיטה ישנה של השלמת שיניים אותה הם זוכרים בעיקר מסבים או מהדודים שלהם. אך מתברר שגם כיום אנשים רבים עדיין בוחרים באפשרות של תותבות על פני ביצוע השתלת שיניים. המאמר יבחן את נכונות ההחלטה.

שיניים תותבות

 קצת היסטוריה

התיעוד ההיסטורי של שיניים תותבות מתחיל במאה השביעית לפני הספירה כשהאטרוסקים, עם ששלט במרבית שטחה הצפוני של איטליה עד לעליית הרומאים, יצרו תותבות חלקיות מחיבור שיני אדם או שיני חיות על ידי מחבר מזהב. התותבות המודרניות הומצאו בסוף המאה ה-18 ע"י רופא שיניים בריטי בשם אלכסיס דה שאטו ונרשמה ע"י אחד מתלמידיו, שהמשיך בפיתוח ההמצאה, כפטנט רשום בשנת 1791. בתקופה ההיא זו הייתה המצאה מהפכנית.

השתלת שיניים קורונה

האם שיניים תותבות עדיין נחשבות לפתרון דנטלי יעיל?

אנשים רבים מחשיבים שיניים תותבות כפתרון הקל לבעיה של חוסר שיניים באחת או בשתי הלסתות, פשוט קטנים, שמים בפה ויש שיניים חדשות. למה פתרון קל? כי עד לא מזמן האפשרות של השתלת שיניים ארכה הרבה מאוד זמן. מדובר בטיפול ממושך יחסית שארך בין חצי שנה לשנתיים, שבמהלכו התבצעו מספר פרוצדורות כירורגיות שגרמו סבל רב למטופלים. הן בגלל הטיפול עצמו, והן בגלל שלאורך כל הזמן הזה לא היו להם שיניים מתפקדות.

הרבה מטופלים, ובטח כאלה שסובלים מחרדה דנטלית, החליטו שהם לא מוכנים לעבור את ה"ויה דולורוזה" הזו והם מעדיפים פתרון מהיר, פשוט וזול יותר. סיבה נוספת היא שרוב רופאי השיניים אינם יודעים לספק פתרון למקרים מיוחדים שבהם יש חוסר קיצוני בעצם באחת הלסתות. מטופלים רבים שלא יכלו לקבל טיפול לבעיה שלהם פנו לשימוש כי פשוט רופאי שיניים סירבו לטפל בהם ולהשתיל להם שיניים נותרו בלי הרבה ברירות ופנו לפתרון של תותבות.

אז מה בעצם הבעיה?

האמונה הרווחת היא כי התותבות, בין אם הן נוחות ובין אם לא, אינן פוגעות בבריאותנו. זוהי אמונה שגויה. מחקרים הוכיחו כי אחת מתופעות הלוואי החמורות של שימוש ארוך שנים בתותבות הוא אובדן הולך וגדל של עצם הלסת עד למצב של חוסר קיצוני בעצם. עצם הלסת היא הבסיס שעליו יושבות השיניים הטבעיות שלנו. כאשר נעשה שימוש בשיניים תותבות, בניגוד לשיניים טבעיות או שתלים דנטלים המעוגנים לעצם הלסת, השיניים התותבות "יושבות" על החניכיים ללא חיבור לעצם. בשל עובדה זו, מרכיבי עצם הלסת נספגים בחזרה לגוף. כתוצאה מכך, עצם הלסת מתקצרת. עצם לסת כזו מהווה אתגר קשה מאוד לרופאי השיניים שרוצים לבצע השתלת שיניים ובסופו של דבר גורם לפגיעה במראה הפנים.

התותבות אינן מקובעות לעצם הלסת ולכן מבחינת הגוף, הוא נשאר ללא שיניים וללא שימוש בעצם זו. כאשר הגוף "מגיע למסקנה" שלא צריך את עצם הלסת כדי להחזיק את השיניים, הוא משתמש בחומרי הבנייה שלה למקומות אחרים בגוף. מסיבה זו מתחיל תהליך של ספיגה הולכת וגוברת של העצמות בלסתות. תהליך כזה אינו מורגש אך אם הוא לא מטופל בזמן הוא עלול לאחר שנים ליצור מחסור חמור בעצם הלסת. מחסור שיהיה קשה מאוד לשקם אותו, אם בכלל, ויהווה מכשול על ביצוע השתלות שיניים.

שיניים תותבות

מחירים בריאותיים וסיכונים נוספים

שחיקת החניכיים – שיניים תותבות אינן מקובעות ללסת ולכן שוחקות את רקמת החניכיים ונשחקות בעצמן ולכן, כל מספר שנים יש צורך להחליף אותן כי הן אינן מתאמות יותר. בנוסף, שחיקה ממושכת של רקמת החניכיים עלולה לגרום לדלקות חניכיים כרוניות ולכאבים.

סרטן הפה – סכנה נוספת שמיוחסת לשיניים כאלו ולשימוש רב שנים בהן היא ההאצה בהתפתחות של מחלת סרטן הפה. ישנם חוקרים שטוענים כי התנועה של התותבות בחלל הפה שגורמת לפציעה של רקמת החניכיים ורקמת הלחי הפנימית עלולה להגדיל בכך את הסיכון להתפתחות של סרטן הפה באזורים האלו.

השתלת שיניים קורונה

האם אפשר לישון עם שיניים תותבות?

בכדי למנוע ריכוז של חיידקים ברקמות החניכיים שעלול לגרום לפטרת או דלקת, רצוי לא ללכת לישון עם השיניים בפה. הסיבה העיקרית לכך היא שהתותבות יכולות לייצר לחץ משמעותי על הלסת, מצב שיכול להוביל לפצעים, דלקות ואפילו ספיגה של עצם החניכיים. כדאי לשמור על אוורור החניכיים לפחות לכמה שעות מידיי יום, ובזמן הזה אנחנו ממליצים לנקות אותן היטב משאריות האוכל ואחת לשבוע להשרות בכוס מים עם טבלית ניקוי.

שיניים תותבות – פגיעה באיכות החיים

אחת הבעיות הקשות שיוצרות השיניים האלו למשתמשים בהן היא חוסר הנוחות. הן אינן מעוגנות ללסת ולכן, הן עלולות לאחר תקופה להתחיל לזוז בחופשיות. התנועה החופשית הזו עלולה לגרום להתפתחות של פצעי לחץ בחניכיים ויש אפילו מקרים בהם תותבות גורמות לתחושות קשות של בחילה.

בנוסף, הן מחייבות את כל מי שמשתמש בהן לשנות את הרגלי החיים שלו. כמו כן, צריך להתאים את צורת הדיבור למבנה הלסת החדש, לא לאכול מאכלים מסוימים ולאכול מאכלים אחרים בנגיסות קטנות. נוסף על כך, מומלץ לא לישון עם השיניים ולרכוש דבקים מיוחדים לקיבוע השיניים לחניכיים. מפאת סיבה זו, אנשים עוברים לטיפול השתלת שיניים וזונחים את השיניים התותבות.

השתלת שיניים – הפתרון המושלם

הטכניקה של "העמסה מיידית" או בשם הפופולארי יותר All on 4, שמאפשרת השתלת שיניים פתרה בעצם את כל אותן בעיות שגרמו לאנשים להעדיף תותבות על פני השתלה. בשיטה זו ניתן להשתיל את כל השיניים כבר באותו יום, לחסוך זמן ממושך של סבל ולחזור לפונקציונליות מלאה של השיניים כבר למחרת היום. רופאי השיניים המובילים בישראל בתחום השתלות השיניים יודעים כיום בעזרת שתלים זיגומטיים (המקובעים לעצם הזיגומה בלחי) או שתלים בזאליים להעניק פתרון הוליסטי גם במקרים קיצוניים של חוסר עצם.

אנשים רבים לאורך ההיסטוריה השתמשו בתותבות לאחר שאיבדו את שיניהם. בין המפורסמים שבהם ניתן למצוא את הנשיא האמריקאי הראשון ג'ורג' וושינגטון, ראש ממשלת בריטניה ווינסטון צ'רצ'יל וכוכב הקולנוע קלארק גייבל. אם אנשים אלו היו חיים היום קרוב לוודאי שהם לא היו זקוקים כלל לתותבות אלא עוברים השתלת שיניים.

שיניים תותבות - ג'ורג' וושינגטון

אז מה המסקנה?

למרות שהן מהוות פתרון זול ומהיר בטווח זמן הקרוב, לשימוש בשיניים תותבות חסרונות רבים, והן טומנות בחובן סכנות בריאותיות. היום, בזכות יכולות מתקדמות של רופאי השיניים, ניתן לוותר על התותבות, לחסוך בעיות רפואיות קשות בעתיד ולחזור לתפקוד מלא של השיניים כבר למחרת הטיפול.

שיקום הפה
לחיוג מהיר למרפאה