השתלת שיניים ביום אחד הוא מונח שהפך רווח בקרב רופאי שיניים ומטופלים ושהשתרש לאורך השנים האחרונות ושימש לפרסום של שיטת טיפול של השתלות שיניים המבוססת על טכניקת ההעמסה המיידית.
אך, החל מפברואר 2022 הוציא משרד הבריאות איסור על שימוש במונח "טיפולי שיניים ביום אחד".
אז מה עומד מאחורי המונח השתלת שיניים ביום אחד? על איזה טיפול מדובר ומדוע משרד הבריאות החליט שאינו תואם את דרישות החוק ואת הרמה האתית הנדרשת מפרסום טיפול רפואי?
נתחיל מהסבר על שיטת ההעמסה המיידית שזכתה לכינוי "השתלת שיניים ביום אחד".
השם "השתלת שיניים ביום אחד" הוא כינוי לשיטה שבעגה המקצועית נקראת "העמסה מידית". הכוונה לכך שבהשתלה נעשה שימוש בשתלים וכבר באותו יום מקובעים על גביהם כתרים זמניים.
הליך השתלה מחולק למעשה לשלושה שלבים:
פגישת ייעוץ ממוקדת שבה מבוצעים צילומי פה מקיפים ומתקדמים. לאחר הפגישה ובמהלכה הרופא ימליץ על הליך ההשתלה המתאים למצב הפה של המטופל. הפרמטרים הקובעים הם איכות עצם הלסת, מצב השיניים הקיימות ועוד.
אחרי שנקבעה התאמתו של המטופל להליך הוא מגיע לטיפול השתלת שיניים ביום אחד, שבו הוא עובר ניתוח להשתלת מגוון השתלים הנחוצים ומותקנים עליהם עם כתרים זמניים (כתר הוא חלקה העליון של השן הבולט מעל החניכיים).
לאחר תקופת החלמה הוא מגיע למרפאה פעם נוספת לטובת התקנת כתרים סופיים.
כלומר, מטופל יוצא עם שיניים קבועות ללסת כבר ביום ההשתלה – גם אם בסופו של דבר יותקנו לו כתרים קבועים רק לאחר שעבר זמן מיום ההשתלה.
לכן, זכתה השיטה הזו לכינוי "השתלת שיניים ביום אחד".
ההבדל בין השתלת שיניים מסורתית להעמסה מיידית (שכונתה "השתלת שיניים ביום אחד")
מה בעצם מאפשר את "קיצור הדרך" הזה? כאן אנו מגיעים להבדל הקריטי בין שתי הגישות להשתלה. בהשתלת שיניים מסורתית השתלים נקבעים בדיוק במקום השורשים המקוריים של השיניים, כלומר בשכבת העצם העיקרית שנמצאת בחניכיים שלנו. זוהי שכבה רכה יחסית של עצם ולכן טבעה הוא להספג לגוף ולהיפגע כפי שתיארנו לעיל. הליך כזה השתלה יכול להתאפשר רק במידה ועצם הלסת המקורית של האדם בריאה וחזקה מספיק (בין 6-8 מ"מ עצם).
כאן העיניינים מסתבכים, כי אנשים, במיוחד בגילאים מבוגרים, סובלים ממחסור בעצם. הפתרונות שהביאה רפואת השיניים המוקדמת היה שיקום או בנייה מחדש של עצם הלסת, מה שדרש בתורו ניתוח נוסף להשתלת עצם סינטטית או טבעית (הרמת סינוסים) במקום העצם שנספגה.
לעומת זאת, העמסה מיידית מבוססת על פתרונות השתלה שאינם דורשים בניית עצם. כלומר, הם "עוקפים" את בעיית המחסור בעצם.
הטכניקות החדשניות חוסכות ניתוח להשלמת עצם במטופל, ולפיכך מקצרות את הליך ההשתלה ואף מפשטות אותו והופכות אותו לבטוח ויעל יותר וכואב פחות. בנוסף, בהשתלת שיניים קונבנציונאלית השתל לא יהיה פעיל לתקופה של בין 3-6 חודשים. תקופה שבה המטופל ישתמש בשיניים תותבות.
מהן השיטות העיקריות שנכנסו עד היום תחת ההגדרה של "השתלת שיניים ביום אחד"?
דיברנו על שיטות השתלה ללא הצורך בבניית עצם, ויש כמה שיטות מתקדמות כאלה. נעסוק בעיקריות שבהן"
השתלת שיניים זיגומטית
השתלה המבוססת על מיקום השתלים בעצמות פנים שלמות ומתפקדות בלסת המטופל – במקום בעצם הלסת המיידית שבה השיניים המקוריות צמח. הליך זה דורש שתלים מיוחדים, ארוכים יותר, המעוצבים בזוויות שונות ומגוונות.
במקרה הזה השתלים המשמשים להשתלת שיניים הם אלה שהיו צריכים להשתנות לטובת הפרוצדורה, ולא הלסת של המטופל. כך, בעזרת שתלים ארוכים ומעוקלים, רופא השיניים מחדיר את השתלים באופן יצירתי לעצמות הלחיים והלסת הקיימות. בדרך זו ניתן לבצע את השתלת ביום אחד, ללא ניתוחי הכנה, ולכן ההשתלה עצמה וגם ההחלמה מהירות יותר.
השתלת שיניים בזאלית
פתרון נוסף הוא שימוש בשתלים בזאליים הידועים גם כשתלי דיסק, בשל צורתם. שיטה זו מבוססת על שימוש בשתלים ארוכים עם סיומת רחבה בצורת דיסק המעניקה להם יציבות. פירוש המילה בזאלי היא "בסיס" או השכבה התחתונה ביותר. שתלים אלו מאפשרים לרופאי השיניים להתמודד עם חוסר עצם להשתלה בלסת בכך שהם מאפשרים להם להשתמש בשכבה הבסיסית ביותר של עצם החניכיים, שכבה דקה יותר, קשה ומינרלית שאין לה נטייה להתמוסס או להעלם.
שיטת All on 4
All on 4 היא שיטה לביצוע השתלת מערכת שיניים מלאה על ארבעה שתלים בלבד (ולעיתים 8 שתלים).
הטכניקה מאפשרת לרופא השיניים, תוך מספר שעות בודדות, לעקור את השיניים המוחלפות, להשתיל 4 שתלים דנטליים בלבד בלסת, לחבר גשר לשתלים ולמקם עליו את השיניים החדשות (הכתרים).
השתלה זו מתחילה בחישוב מהי החלוקה הנכונה של העומס על עצמות הלסת. לאחר מכן יותקנו ארבעה שתלים הממוקמים בהתאם לחישוב זה. ועליהם הגשר והכתרים.
לעיתים השיטה הופכת ל- All on 6-8 כאשר בהתאם לצורך ושיקולי הרופא יותקנו שתלים נוספים.
השתלת שיניים זיגומטית
אבל האם החניכיים לא צריכות להחלים לפני ההשתלה?
האמת היא שגם במקרה של העמסה מיידית טיפולי השתלה הם לרוב ניתוחים ארוכים, חלקם בהרדמה מלאה. השימוש בכתרים הזמניים המותקנים ביום ההשתלה לא הופך לטבעי ביום אחד והוא דורש החלמה, הסתגלות וטיפול עדין.
אחת הטענות הנשמעות לעיתים קרובות מצד מי שחוששים משיטות ההשתלה החדשות בהעמסה מידית קשורה לתפיסה כי ביצוע השתלת שיניים חייב להתפרש על פני מספר שלבים, זאת על מנת לאפשר לגוף להתאושש בכל פעם מהטראומה לפני המעבר לשלב הכירוגי הבא.
בהתאם לתפיסה זו שהייתה רווחת בעבר, כל פרוצדורה כירורגית המהווה חלק מהטיפול – עקירות, קיבוע שתלים והתקנת כתרים – נעשתה בתאריך שונה לאורך תקופת הטיפול. בין הטיפולים נקבעה תקופת התאוששות כך שטיפולי השתלת שיניים נמשכו חודשים.
במהלך תקופות ההחלמה אחרי עקירות שיניים, נאלץ המטופל להסתפק בפתרונות זמניים כמו שיניים מודבקות או תותבות נשלפות. פתרונות אלו פגעו משמעותית באיכות החיים של המטופל ולעיתים נמנעה ממנו היכולת לאכול ולדבר כרגיל. במקרים מסויימים תקופת ביניים זו של שיקום הפה הרתיעה מטופלים מביצוע השתלת שיניים וגרמה לכך שרבים מהם העדיפו מחוסר ברירה להשתמש בשיניים.
שיטת ההעמסה המידית מבוססת על פרדיגמה טיפולית אחרת שלפיה אין צורך בתקופות החלמה של הרקמות – להיפך.
מחקרים שמקורם בתחום האורטופדיה הראו כי קיצור התהליך הכירורגי וצמצום מספר ההתערבויות הכירורגיות דווקא מנמיך את עוצמת הטראומה שחווה הגוף, מקטין את הסיכונים לזיהומים וסיבוכים ומגביר את סיכויי ההחלמה.
סט שיניים חדשות מותאמות אישית במדפסת תלת מימד
ומה לגבי החלטת משרד הבריאות?
משרד הבריאות קבע כי הבטחה של "טיפולי שיניים ביום אחד" אינה תואמת את דרישות החוק מכמה היבטים:
הטעיית מטופלים – הבטחת טיפול ביום אחד לכל המטופלים, ללא קשר למצבם הרפואי והדנטלי ולאירועים שעשויים לתרחש בזמן הטיפול עשויה לגרום למטופלים לחשוב כי טיפול מעין זה מתאים לכל אחד, וכי מדובר בטיפול תמים, פשוט, ללא סיכונים ואפשרות לסיבוכים.
יתר על כן, בדרך כלל המפסרמים מתכוונים לביצוע טיפול כירורכי ביום אחד (שתלים, הרמות סינוס וכד,) ולרוב שיקום זמני כלשהו, אבל טיפולים משקמים סופיים יבוצעו בשלב אחר, כלומר גם לשיטתם לרוב לא מדובר בהשלמת הטיפול ביום אחד.
פגיעה במטופלים – השימוש במונח "טיפול ביום אחד" נותן למטופלים תחושה כי מדובר בטיפול "אינסטנט" – קל ופשוט, ויוצר אצלם ציפייה לא מציאותית לתוצאות מלאות בזמן קצר, בעוד שלמעשה מדובר בטיפולים מורכבים, שלרוב מתאפשר לבצעם ביום אחד רק בשל העובדה כי הם מבוצעים תחת סדציה או הרדמה כללית.
יתר כל כן, הבטחת "טיפול ביום אחד" מתעלמת מהצורך בהכנה לפני ותחזוקה אחרי הטיפולים, ובכך אשליית ה"טיפול ביום אחד" עלולה לפגוע בבריאות המטופלים.
עידוד לצריכת טיפול שאינו חיוני על פי אמות המידה המקובלות – הציפייה לטיפול מהיר עם תוצאות מידיות עלולה להביא מטופלים לבצע טיפולים שאינם חיוניים ואינם מיטביים עבורם. פרסום טיפולים אסתטיים מהירים עם "תוצאה מובטחת", או טיפולי שיניים נטולי כאב או חוויות שליליות ב"יום אחד" עלולים לגרום למטופלים לחפש בחירות טיפוליות שאינן בהכרח חיוניות עבורם (למשל, טיפול תחת סדציה או הרדמה כללית ללא בחינת חלופות אחרות).
לסיכום,
השתלת שיניים, בשום שיטה, אינה מסתיימת ביום אחד אם לוקחים בחשבון את השיקום הסופי ולכן משרד הבריאות אוסר על שימוש במונח השתלת שיניים ביום אחד.
אך חשוב לדעת את ההבדלים בין תפיסת ההעמסה המיידית שמאפשרת לצאת עם מערכת שיניים זמנית תוך יום אחד וחוסכת כאבים ואי נוחות לבין השיטה השמרנית יותר שמצריכה מספר רב יותר של טיפולים למשך זמן ארוך.
והחשוב מכל הוא בסופו של דבר בחירת הרופא המטפל. רופא שיניים מנוסה יידע להשיג תוצאות מצוינות בכל אחד מסוגי הטיפולים.
השתלת שיניים מבוססת על עיקרון העמסה מיידית. שיטה זו פותחה על ידי רופא שיניים מפורטוגל, והיא מקבילה לטכניקה מוכרת ומוכחת מתחום האורטופדיה. הטכניקה להשתלת שיניים משקמת באופן מיידי את החוסר בשיניים ובכך מקטינה למינימום את הטראומה שהגוף עובר, ומקצרת מאוד את תהליך ההחלמה.
הודות לשיטה זו מתאפשר לעבור את התהליך ביום אחד, בלי כאבים, ולצאת עם חיוך חדש הביתה בערב.
מה זה חוסר עצם? האם ניתן להשתיל שיניים בחוסר עצם קיצוני?
קודם כל, חשוב לדעת – חוסר עצם הוא מצב בר טיפול.
כשמאבדים שיניים, הגוף מאבד את העצם התומכת בשיניים מאחר והגוף מבין שאין צורך להשקיע משאבים בתחזוקת העצם מאחר ואין שיניים. בכל שנה בה אין שיניים, מאבדים 2-3 מ”מ עצם בממוצע. העדר עצם לרוב מונע השתלת שיניים מאחר ואין עצם להחזיק את השתלים. להבדיל מהשיטה הישנה להשתלת שיניים, בה היו מבצעים תהליך של השתלת עצם, יש כיום שתלים מיוחדים המאפשרים להשתיל שיניים גם במקרים קיצוניים של חוסר עצם מבלי לפגוע בזמני ההחלמה המהירים.
כמה עולה לעבור השתלת שיניים?
עלות הטיפול קשורה לאיכות הטיפול
השתלת שיניים היא שיטה חדישה ומתקדמת שמחייבת ציוד, חומרים ושיטות עבודה מיוחדות ומורכבות. יש קשר ישיר בין עלות הטיפול לאיכות הטיפול ולרמת התוצאה. במרכז להחזרת החיוך ביום אחד עובדים עם ציוד ייעודי לטיפול מורכב מהסוג הזה, במרפאה חדשנית שנועדה כולה לקיים תהליכים של השתלות שיניים.
מה חשוב לדעת לפני שעוברים השתלת שיניים?
חשוב לדעת ששיטת הטיפול להשתלת שיניים מבוצעת ברוב המכריע של המקרים ללא כאבים ואף ללא תפרים בחלק מהמקרים. בנוסף מאחר ועדיין מדובר בהליך כירורגי חשוב לקחת כמה ימי חופש מהעבודה לצורך החלמה ולאכול אוכל רך למשך מספר ימים.
מי זה ד"ר בלן?
ד"ר יגאל בלן D.M.D, נעים להכיר
ד”ר יגאל בלן, רופא שיניים מנוסה העוסק בהשתלות שיניים כבר למעלה מ 30 שנה והחזיר את החיוך לאלפי מטופלים בישראל. ד”ר בלן רואה את העבודה שלו כשליחות של ממש וכיום הוא מרופאי השיניים המובילים בארץ ובעולם בתחום השתלות השיניים, ובפרט השתלת שיניים.
מהם שלבי הטיפול בתהליך השתלת שיניים?
מאבחון ועד שיניים חדשות
כל מטופל שמגיע למרכז להחזרת החיוך ביום אחד עובר בשלב הראשון פגישת ייעוץ ואבחון, בה נאסף חומר כולל צילום CT במקום ורקע רפואי. לאחר פגישה זו נבנית תכנית טיפול שמלווה בהסבר מפורט. עם אישור התכנית עוברים לתהליך השתלת השתלים ולאחר מכן שיקום הפה הכולל התאמת שיניים חדשות.
כל השלבים האחרונים מתבצעים באותו היום.
לאחר ההשתלה מגיע המטופל אחרי חצי שנה מתחילים לבנות שיניים סופיות מותאמות אישית למידות המטופל. המטרה בתהליך היא להעניק את התוצר האיכותי ביותר לאחר קליטת השתלים בעצם.