fbpx

סרטן הפה

סרטן הפה

זמן קריאה: 2 דקות

סרטן הפה: זיהוי ואבחון

סרטן הפה הוא סוג סרטן אלים שזיהויו המוקדם קריטי מאוד לאפקטיביות הטיפול בו. זהו סרטן הנמצא בין עשרת הסוגים הממאירים ביותר ולכן, אבחון מוקדם שלו יסייע לבלום שליחת גרורות שעוברות לרוב דרך מערכת הלימפה אל אזורים כמו הצוואר, הריאות ומערכת העיכול.

סרטן הפה - חשיבות הזיהוי המוקדם
סרטן הפה – חשיבות הזיהוי המוקדם

 

בניגוד לסוגי סרטן אחרים הנגרמים באזורים פנימיים כמו הריאות, המעי או כבד, חלל הפה נגיש לנו הרבה יותר – אנחנו מדברים, מחייכים וצוחקים עם פה פתוח, אנחנו מצחצחים שיניים מול המראה ואם משהו מפריע לנו אנחנו תמיד יכולים לגשת למראה ולבדוק או לבקש ממישהו קרוב שיבחן אותנו. לכן, היכולת שלנו ושל אנשים סביבנו להבחין בשינויים שקורים באזור חלל הפה גבוהה יחסית ואנחנו פשוט חייבים להיות מועדים לסימנים.

כאן למשל עולה חשיבותם של רופאי שיניים ושינניות, שאנו ניגשים אליהם לטיפול אחת למספר חודשים והאחריות שלנו היא להסב את תשומת ליבם לבדיקה מדוקדקת של סימנים שאנו חושדים בהם. זהו אחד היתרונות הנלווים לביקורים תקופתיים קבועות אשר מטרתם, בין היתר, להבחין בשינויים בחלל הפה שנראים חריגים ביחס לבדיקות קודמות. גם לרופא שיניים שמבצע השתלת שיניים המבצע אבחון מקיף לפני בניית תכנית הטיפול יש את היכולת לזהות תופעות חריגות ברקמות שבחלל הפה.

סרטן הפה: מה אמור להדליק אצלנו נורת אזהרה?

  • פצע שלא עובר תוך שבועיים
  • כאבי אוזניים כרוניים שאינם מלווים בדלקת אוזניים
  • קשיים בהרכבתן של שיניים תותבות
  • כתמים בלחיים, בחיך ובלשון בצבעים לבנים או לבנים-אדומים שאינם עוברים
  • דימומים בפה שאינם קשורים לדלקות חניכיים
  • גושים או נפיחויות בחלל הפה שאינן עוברות

חשוב להדגיש: רוב הסיכויים שאחד או יותר מהסימנים האלו אינו מצביע על סרטן הפה אלא יכול להיות תוצאה של גורם אחר, החל מווירוס או זיהום קל ועד דלקת מקומית.

אבחונים והדמיות איכותיות לזיהוי

כאשר רופא שיניים עורך בחינה של המטופל לפני ביצוע השתלות שיניים, הוא מבצע הדמיה תלת מימדית של חלל הפה ומבנה הלסת באמצעות מכשיר CT. רופא שיניים מנוסה יכול לזהות על ידי הדמיה כזו התפתחויות לא סטנדרטיות של פגעים בחלל הפה ולשלוח את המטופל לבחינה במרכז אונקולוגי. הבחינה במרכזי הטיפול האונקולוגים תכלול בדרך כלל אבחון CT ארוך ומדוקדק יותר ובחלק מהמקרים גם שימוש במכשיר MRI.

במקביל, חייבת להתבצע ביופסיה שבה לוקחים דגימה של תאים מהאזור החשוד ומבצעים בדיקה מיקרוסקופית לזיהוי תאים סרטניים. במידה ונמצא גידול ממאיר של סרטן הפה חייבת להתבצע בדיקה נוספת הקרויה סריקת רדיואיזוטופים בעצם, שתפקידה הוא זיהוי של סימני התפשטות של הגידול הסרטני לעצמות הסמוכות אליו בחלל הפה.

סרטן הפה: איך מטפלים?

הטיפול המיידי הוא הסרה כירורגית של הגידול כדי למנוע את התפשטותו. במקביל לרוב יבוצע טיפול משולב של הקרנות וכימותרפיה על פי האבחון והמלצות הרופא המטפל. גם כאן, זיהוי מוקדם והסרת גידול ממאיר או צבר תאים החשוד כממאיר, יכול למנוע היווצרותן של גרורות שאזור חלל הפה ובאזורים נוספים בגוף ומכאן חשיבותו הרבה.

במרפאות של ד"ר בלן שמים דגש רב על זיהוי של מוקדים חשודים בחלל הפה, כחלק בלתי נפרד מהשירות הניתן ללקוחות המרפאה.

למידע מפורט ניתן להיכנס לאתר האגודה למלחמה בסרטן >>

פתרונות למצבי קיצון
לחיוג מהיר למרפאה